Löpning

Plötsligt (eller på grund av vårvädret?) har jag börjat springa oftare igen. Och bara för att jag tidigare har sprungit maraton och sprungit flera gånger i veckan och massa kilometrar betyder det inte att jag gör det hela tiden.

Januari 2016
Jag sprang två gånger

Februari 2016
Jag sprang två gånger

Mars 2016
Har sprungit 6 gånger.

Eftersom jag inte har sprungit regelbundet på länge kan jag berätta att det oftast känns långsamt, tungt och trist för att jag blir trött så fort. Väldigt störande. Visserligen har jag ju gjort annat som inte min träningsapp vet om, men själva springandet blir inte bättre av att inte springa. (Blir inte heller starkare om jag inte tränar styrka.)

Jag är inte löpmässigt tillbaka till ruta ett, men är väldigt långt i från min tidigare löpform. Bara att fortsätta. Skorna på, ut genom dörren. Igen och igen och igen!

Lite siffror för intresseklubben. I augusti 2015 sprang jag maraton och i maj 2015 jobbade jag hela månaden ungefär dygnet runt, eller så känndes det. Undrar när jag egentligen sprang. Inte helt by the book maratonträning har jag på känn, hehhee!


 

28.03.2016 kl. 19:51

Sluta aldrig springa

Det är motbjudande att springa den här tiden på året. Jag är inte bra på det. Jag behöver inte ens hitta på ursäkter åt mig själv, jag bara ignorerar springandet största delen av tiden.

Min närmaste kontakt med löpninga jag har är mitt maratontittande på olika TV-serier. Djup nersjunken i min maffiastol långt in i lägenheten under en filt. På tal om maraton så kollade jag precis att jag bara två gånger har sprungit över 10 kilometer sen jag sprang Helsinki City Marathon. 15km var vanligt för mig i ett skede, sällan under 10, bara om jag inte hade så mycket tid. 

Men och andra sidan så har jag inte ett maratonlopp i sikte just nu. Jag fortsätter bara springa. 


 

01.12.2015 kl. 12:03

"Sluta aldrig springa"

Under sommaren fick jag ett löptips.

"Sluta aldrig springa"

Det var min kusins sambo som efter en löprunda staplade runt med stela ben frågade om jag vill ha ett löptips. Låt komma, sa jag, som just då tränade för Helsinki City Marathon. Sluta aldrig springa. Skrattade lätt då. Den här hösten har motivationen att springa inte varit hög. Ibland har jag inte ens sprungit en gång per vecka. Och väldigt korta rundor.

Som tur kan man bestämma att dag och tid med kompisar! Utan kompisar sku jag ha sprungit mycket färre gånger. Och någon gång i framtiden ska jag springa maraton under 4 timmar. Men just nu så kör jag på taktiken sluta aldrig springa!

Bästa löptipstet jag fått!


 

26.11.2015 kl. 22:35

Morgonlöpning

Någon gång tidigare har jag försökt mig på det där med att springa på morgonen. Oftast har det slutat med att jag stängt av väckarklockan och nöjt somnat om. Kan rekommendera, det är väldigt skönt!

Idag steg jag första gången upp för att faktiskt sticka ut och springa klockan 07 på morgonen. Det sku inte ha lyckats om jag inte sku ha vetat att min kompis väntar vid snägären. Har man bestämt träff med en kompis så sticker man iväg! 

Hade alla kläder brevid sängen, så det var bara att dra kalsongerna på mig och sticka ut. Ren när jag kom ut genom dörren var det helt okej. Det var ju ljust ute. Vi var båda otroligt trötta i benen, men vi var ute på morgonen i alla fall!!! 

Efter att jag duschat måste jag ta en liten kort tupplur före jag åt och stack iväg på jobbmöte. Fast det här var lyckat blir det nog inte någon vana för mig. Hatten av åt alla som springer på morgonen när det är mörkt... 


 

24.03.2015 kl. 13:29

Mars mål

Tips. När det känns trist med springandet är det tur att man för någon månad sen grundade en lenkkiklubb för sina kompisar. Sen när man får frågan när det nästa gång ska springas så är det bara att dra på sig skorna och sticka ut!

Perfekt!

Slutet av februari sprang jag inte så mycket alls. Men kollade just att jag totalt ändå sprang mer än februari förra året. Tjohoo! Förra mars sprang jag 79,40km så målet är 80km i mars i år. Bara 53,55km kvar att springa den här månaden. 


 

03.03.2015 kl. 18:33

Springa långt.

Igår tittade jag på mina kilometertider från förra året. Började tänka på att det kanse snart är dags att börja träna fart. Springa hårdare. Under vintern har jag försökt att inte koncentrera mig på hur fort jag springer utan att jag över huvudtaget springer. Är nöjd över att jag har sprungit åtminstone någorlunda regelbundet de mörkaste månaderna. 

Och så har jag sprungit i slaskstorm, kyla och så vidare. Men nu när solen kommer fram och vägarna i alla fall just nu är bara börjar jag tänka på fart. Att springa hårt och inte maska mig fram. Det är antagligen bäst att öka sakta men säkert. Bla.

Otålig som jag är vill jag att saker ska hända direkt. Stirrade bland annat på mina maraton kilometertider. 


 

11.02.2015 kl. 11:11

Springa i slörsch

Igår var jag otroligt rastlös på eftermiddagen och måste sticka ut och springa! 

Måste äta först så det tog en stund före jag kom iväg. Tänkte att jag sku springa snabbt eller backar eller nåt annat så att jag sku ta ut mig helt eftersom jag var helt hyper efter jobbande och brainstormande och annat.

Stack iväg utan plan och det var BLÅSIGT! Sprang på fiilis och till en början blev det mellan höghusen för att få vindskydd. Märkte att det blev långsamt eftersom jag lyssnade på podden Serial (jepp, säkert den sista att lyssna på den). Långt och länge fick det bli. 90 minuter! Det är en tid sen jag sprungit så länge.

Vinden varierade och det kom blöt snö ur olika vinklar. Men jag var definitivt inte ensam ute och sprang! Mötte massor med folk. Konstigt nog sprang ingen förbi mig. Tydlingen sprang jag mot strömmen. 

Bra fiilis efteråt! På torsdag ska jag på killer ben- och rumpträning. Som löpare tror jag ju att jag har bra benmuskler, men kommer säkert att vara spagettibenet själv redan under uppvärmningen!

Spännande! På fredag ska jag gå i trappor så folk får fnissa åt mej!


 

28.01.2015 kl. 11:50

Mål för maraton

Det är långt till augusti och maraton. Men naturligtvis har jag ett mål. Mitt första maraton sprang jag i mål på 4:14:10 och nu är målet under 4 timmar. Ska fundera ut något exaktare att sikta på, men under 4! Definitivt.

Efter de absurt hala dagarna i Helsingfors för en stund sen sprang jag ute både igår och i förrgår. Hurra hurra! 

Det har inte blivit så långa rundor under vintern, varken i tid eller kilometer. Men så småningom blir de långa längre igen!


 

 

20.01.2015 kl. 14:12

Livlig fantasi

Det är väldigt utmanande att springa i centralparken när det är mörkt och regnigt. Lite naturligtvis på grund av vädret och att det var lite halt men den absolut största utmaningen var min egen fantasi.

Det fanns monster och våldsamma typer bakom vartannat träd. Och det var bara början. Under min tur sprang jag bland annat in i ett paralelluniversum med helt absurda regler, jag var i ett spel och så hann jag fantisera hur jag föll, bröt benet och ringde ambulans och förklarade var jag var.

Det var ganska jobbigt så mellan varven tänkte jag på olika storleks hundar och css kod. Och lyssnade på rolig musik. Lejonkungen och mycket Vesa Snygg sekä sateliitti yhtye.

På vägen hemåt svängde jag fel vid ett skede och kom ut ur parken vid tullbommens shell istället för tillbaka till Aurorabron. Bra fiilis trots att det nu var motvind och inget skydd av träden. Bytte playlist och sprang glatt hem med gamla svenska hitlåtar i öronen. Nu var det helt andra fantasier och minnen än i skogen!

 

THE most popular conception of creativity is that it`s something to do with the arts.

 

Nonsense.

 

Creativity is imagination, and imagination is for everyone.


 

09.01.2015 kl. 13:06

848 km

År 2014 sprang jag 848 gps-registrerade kilometrar. 

I december var jag en verklig vinnare, sprang 36,77km. Målet var mer än 0!

2013 var det totalt 232 kilometer. Hehe, en liten ökning.


 

31.12.2014 kl. 15:13
 

 

Jag är Lisa Gerkman,

en entusiastisk, lojal och kreativ
frilansande mediearbetare!

Springer, seglar och dricker kaffe.
Kör hårt, missa väggen!

Personbästa:
10km - 48:59 (2014)
Halvmaraton - 1:54:20 (2014)
Maraton - 4:14:10 (2014)

Kontakta mig:
lisagerkman ät gmail.com

 

Har en egen kolumn i Scoutposten sedan 2011