Löpning

Plötsligt (eller på grund av vårvädret?) har jag börjat springa oftare igen. Och bara för att jag tidigare har sprungit maraton och sprungit flera gånger i veckan och massa kilometrar betyder det inte att jag gör det hela tiden.

Januari 2016
Jag sprang två gånger

Februari 2016
Jag sprang två gånger

Mars 2016
Har sprungit 6 gånger.

Eftersom jag inte har sprungit regelbundet på länge kan jag berätta att det oftast känns långsamt, tungt och trist för att jag blir trött så fort. Väldigt störande. Visserligen har jag ju gjort annat som inte min träningsapp vet om, men själva springandet blir inte bättre av att inte springa. (Blir inte heller starkare om jag inte tränar styrka.)

Jag är inte löpmässigt tillbaka till ruta ett, men är väldigt långt i från min tidigare löpform. Bara att fortsätta. Skorna på, ut genom dörren. Igen och igen och igen!

Lite siffror för intresseklubben. I augusti 2015 sprang jag maraton och i maj 2015 jobbade jag hela månaden ungefär dygnet runt, eller så känndes det. Undrar när jag egentligen sprang. Inte helt by the book maratonträning har jag på känn, hehhee!


 

28.03.2016 kl. 19:51

Maraton och gummibjörnar?

Råkade på en lista, 25 great snacks for runners. Motsvarande listor ser man lite nu och då. När jag tränade aktivt för olika lopp läste jag oftare diverse listor. Scrollade igenom den här och på plats 22 står det gummibjörnar!!

Gummibjörnar! Nallekarkkin! Haribos gummibjörnar, det är guld! Jag får ju nästan lust att anmäla mig till ett maratonlopp bara för att jag ska få uppleva glädjen att vid välvalda kilometrar äta nallekarkkin! 


 

23.03.2016 kl. 01:13

Sluta aldrig springa

Det är motbjudande att springa den här tiden på året. Jag är inte bra på det. Jag behöver inte ens hitta på ursäkter åt mig själv, jag bara ignorerar springandet största delen av tiden.

Min närmaste kontakt med löpninga jag har är mitt maratontittande på olika TV-serier. Djup nersjunken i min maffiastol långt in i lägenheten under en filt. På tal om maraton så kollade jag precis att jag bara två gånger har sprungit över 10 kilometer sen jag sprang Helsinki City Marathon. 15km var vanligt för mig i ett skede, sällan under 10, bara om jag inte hade så mycket tid. 

Men och andra sidan så har jag inte ett maratonlopp i sikte just nu. Jag fortsätter bara springa. 


 

01.12.2015 kl. 12:03

"Sluta aldrig springa"

Under sommaren fick jag ett löptips.

"Sluta aldrig springa"

Det var min kusins sambo som efter en löprunda staplade runt med stela ben frågade om jag vill ha ett löptips. Låt komma, sa jag, som just då tränade för Helsinki City Marathon. Sluta aldrig springa. Skrattade lätt då. Den här hösten har motivationen att springa inte varit hög. Ibland har jag inte ens sprungit en gång per vecka. Och väldigt korta rundor.

Som tur kan man bestämma att dag och tid med kompisar! Utan kompisar sku jag ha sprungit mycket färre gånger. Och någon gång i framtiden ska jag springa maraton under 4 timmar. Men just nu så kör jag på taktiken sluta aldrig springa!

Bästa löptipstet jag fått!


 

26.11.2015 kl. 22:35

Ny medarbetare!

Jag och mina fötter har inte samarbetsförhandlingar. Istället kom vi fram till att mina senaste löpskor passar bättre i andra uppgifter än just löpning. 

Tillsammans med det högsta skorådet i garderoben omplacerades mina Nike free flyknits 4.0 för kommande uppgifter på fördäcket i seglingssammanhang. Det betydde att en plats blev öppen för löpskor i teamet!

Ingen ansökan publicerades utan jag, mina fötter och det högsta skorådet begav oss ut på headhunting. Vi träffade många kandidater med olika egenskaper och vissa hade vi ett längre snack med.

Till slut var alla inblandade eniga om att de omplacerade skornas rekommendation för en kollega väger tungt. Vi anställde därmed ett par svarta Nike flyknit lunar 3 för löpning! Lätta och snabba lär de ska vara.

Första kvällen på jobbet var ovan för alla inblandade, men en god stämning låg i luften. Prövotiden är ännu öppen och om arbetsuppgiften passar nykomlingen kan det bra vara att ett maratonuppdrag väntar i augusti för teamets nykomling!

Välkommen med i teamet!


 

24.04.2015 kl. 07:56

Kommande maratonfart

5:20min/km. 

Med den farten sku jag springa maraton på 3h 45 min. Min snabbaste kilometer senaste maraton sprang jag på 5:22min/km.

Jag kan ju springa hårdare. Men inte så länge. Ännu.

Tittade på mina tider från mitt halvmaraton ifjol. Väldigt ojämna tider. Och plötsligt tappade jag koncentrationen och sprang en kilometer två minuter långsammare än tidigare för att sen öka igen. Vet inte vad som hände där. Jag förbättrade min tid jo, men var inte helt nöjd. Är det fortfarande inte. 

Som tur är det ännu långt till augusti!


 

03.03.2015 kl. 23:47

Mars mål

Tips. När det känns trist med springandet är det tur att man för någon månad sen grundade en lenkkiklubb för sina kompisar. Sen när man får frågan när det nästa gång ska springas så är det bara att dra på sig skorna och sticka ut!

Perfekt!

Slutet av februari sprang jag inte så mycket alls. Men kollade just att jag totalt ändå sprang mer än februari förra året. Tjohoo! Förra mars sprang jag 79,40km så målet är 80km i mars i år. Bara 53,55km kvar att springa den här månaden. 


 

03.03.2015 kl. 18:33

Springa långt.

Igår tittade jag på mina kilometertider från förra året. Började tänka på att det kanse snart är dags att börja träna fart. Springa hårdare. Under vintern har jag försökt att inte koncentrera mig på hur fort jag springer utan att jag över huvudtaget springer. Är nöjd över att jag har sprungit åtminstone någorlunda regelbundet de mörkaste månaderna. 

Och så har jag sprungit i slaskstorm, kyla och så vidare. Men nu när solen kommer fram och vägarna i alla fall just nu är bara börjar jag tänka på fart. Att springa hårt och inte maska mig fram. Det är antagligen bäst att öka sakta men säkert. Bla.

Otålig som jag är vill jag att saker ska hända direkt. Stirrade bland annat på mina maraton kilometertider. 


 

11.02.2015 kl. 11:11

Springa i slörsch

Igår var jag otroligt rastlös på eftermiddagen och måste sticka ut och springa! 

Måste äta först så det tog en stund före jag kom iväg. Tänkte att jag sku springa snabbt eller backar eller nåt annat så att jag sku ta ut mig helt eftersom jag var helt hyper efter jobbande och brainstormande och annat.

Stack iväg utan plan och det var BLÅSIGT! Sprang på fiilis och till en början blev det mellan höghusen för att få vindskydd. Märkte att det blev långsamt eftersom jag lyssnade på podden Serial (jepp, säkert den sista att lyssna på den). Långt och länge fick det bli. 90 minuter! Det är en tid sen jag sprungit så länge.

Vinden varierade och det kom blöt snö ur olika vinklar. Men jag var definitivt inte ensam ute och sprang! Mötte massor med folk. Konstigt nog sprang ingen förbi mig. Tydlingen sprang jag mot strömmen. 

Bra fiilis efteråt! På torsdag ska jag på killer ben- och rumpträning. Som löpare tror jag ju att jag har bra benmuskler, men kommer säkert att vara spagettibenet själv redan under uppvärmningen!

Spännande! På fredag ska jag gå i trappor så folk får fnissa åt mej!


 

28.01.2015 kl. 11:50

Mål för maraton

Det är långt till augusti och maraton. Men naturligtvis har jag ett mål. Mitt första maraton sprang jag i mål på 4:14:10 och nu är målet under 4 timmar. Ska fundera ut något exaktare att sikta på, men under 4! Definitivt.

Efter de absurt hala dagarna i Helsingfors för en stund sen sprang jag ute både igår och i förrgår. Hurra hurra! 

Det har inte blivit så långa rundor under vintern, varken i tid eller kilometer. Men så småningom blir de långa längre igen!


 

 

20.01.2015 kl. 14:12
 

 

Jag är Lisa Gerkman,

en entusiastisk, lojal och kreativ
frilansande mediearbetare!

Springer, seglar och dricker kaffe.
Kör hårt, missa väggen!

Personbästa:
10km - 48:59 (2014)
Halvmaraton - 1:54:20 (2014)
Maraton - 4:14:10 (2014)

Kontakta mig:
lisagerkman ät gmail.com

 

Har en egen kolumn i Scoutposten sedan 2011